Een avond doorzakken en de bloemetjes buiten zetten kan af en toe zo ontzettend bevrijdend zijn. Het leven is al serieus genoeg en gezond zijn betekent niet automatisch dat je nooit wat ongezonds mag doen.
Het gaat om de balans.
Wel is het goed om te weten dat alcohol een serieus effect heeft op je lichaam en het dus belangrijk is dat je die balans goed bewaakt.
Heb je last van PCOS, PMS of zit je in de overgang? Dan is het regelmatig drinken van alcohol echt geen goed idee. Ook niet als afvallen je doel is. De bloedsuikerschommelingen die het geeft, verstoren je hormoonhuishouding nog verder.
Kijk, wij zijn op z’n tijd ook niet vies van een fijn drankje! Als je daar nu voor- en achteraf rekening mee houdt, kom je je lijf ook een beetje tegemoet.
Hoe zorg je nu er nu voor dat je toch een beetje “fris” blijft in je koppie en dat je je “the day after” niet vreselijk ellendig voelt?
Drink, drink, drink!
Geen alcohol, koffie of koolzuurhoudende dranken. Maar kies uit een van onderstaande:
– (lauw) water. Dit activeert de stofwisseling en helpt je lichaam om alle afvalstoffen af te voeren. Begin hier het liefst al mee tijdens de drankjes, maar zeker voordat je gaat slapen en de ‘day-after’.
– groene thee of een kruiden thee
– Maak gemberthee van verse gember. Gember helpt tegen misselijkheid en een maag die van streek is.
De bekende katerklachten komen niet alleen door uitdroging maar ook door elektrolyten disbalans. Elektrolyten zoals natrium, kalium en magnesium zijn mineralen in het lichaam die je helpen gehydrateerd te blijven. Eet bijvoorbeeld een banaan en drink water met zeezout.
Wat kan je nog meer doen:
N-Acetyl-L-Cysteïne (NAC)
Neem ten minste een half uur vóórdat je begint met drinken een NAC-supplement van 200 tot 300 milligram (mg) in. Wanneer je lichaam alcohol afbreekt, ontstaat het giftige bijproduct acetaldehyde. NAC is een natuurlijk aminozuur dat je lichaam helpt de toxische effecten van acetaldehyde te bestrijden, het vermindert de impact op je lever.
Omega 3
Diegenen die alcohol langzamer omzetten hebben kans op ernstigere katers dan degenen die alcohol sneller omzetten. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de mate van oxidatieve stress en (laaggradige) ontstekingen die al in het lichaam aanwezig zijn. De acetaldehyde werkt daarbij nog eens ontstekingsbevorderend.
Dus hopelijk neem je al een goede vloeibare Omega 3, dit werkt namelijk ontstekingsremmend.
Vitamine C
Neem vitamine C overdag. Vitamine C belangrijk is voor de afbraak van alcohol in het lichaam. En Alcohol put het vitamine C gehalte in het lichaam uit. Het aanvullen van deze niveaus helpt je lichaam te beschermen tegen met name de gifstoffen die door alcohol in het lichaam vrijkomen.
Ascorbinezuur helpt daarnaast het metabolisme van alcohol in de lever te versnellen.
Voedingsmiddelen met veel vitamine C zijn onder andere: camu camu, kiwi, citrusvruchten, groene en rode paprika, tomaten, spinazie, kool en broccoli.
B vitamines
Neem een hoogwaardige Vitamine B complex.
Alcohol verhindert de opname van B-vitamines in het lichaam. Dit zorgt mede voor de katersymptomen, omdat het voor het lichaam moeilijker wordt de alcohol af te breken en af te voeren.
Magnesium
Slik magnesium als je weer thuis bent. Magnesium is één van onze favoriete mineralen. Het wordt ook wel liefkozend het ‘ontspanningsmineraal’ genoemd. Verschillende studies tonen aan dat het nemen van magnesium kan helpen tegen de druk en pijn die gepaard gaat met hoofdpijn
Bovendien kan alcohol het broodnodige magnesium in je lichaam uitputten!
Juiste voeding!
Alcohol zorgt er voor dat je zin in een vette hap krijgt. Alcohol maakt hongerig. Dat komt omdat je bloedsuikerspiegel door het drinken van alcohol verstoord raakt, hij piekt om daarna heel snel te dalen en daardoor krijg je honger als een paard.
Die schommelende bloedsuikerspiegel verstoort ook weer je slaap en hoe minder je slaapt, hoe hongeriger je de volgende dag weer bent. Laat alle vette snacks en chips staan. Je lever heeft het al druk genoeg.
Kies voor iets licht verteerbaars. Kippensoep? Licht verteerbaar en je maag is er blij mee. En ondersteun je lever met heel veel (bittere) groenten en kruiden, zoals kurkuma, koriander, knoflook. Of zet een lekkere kop mariadistel thee.
Bitterstoffen helpen de aanmaak van gal en via de gal brengt de lever de afvalstoffen naar de darmen. Bitterstoffen vind je bijv. in witlof, grapefruit, groene thee, walnoten en curcuma. Doe je lever een plezier en leef je eens uit met een witlofsalade met grapefruit of spruitjes met walnoten….
By the way, de witlof salade in ons receptenboek is dus een perfecte aanrader! (pagina 15)
Gelukkig hebben we veerkrachtige lichamen die af en toe wat alcohol aankunnen. Gaan we een grens over? Dan is het zaak dat we de consequenties aanvaarden en ons lichaam zo goed mogelijk ondersteunen.
Ps. Biosan moedigt met deze tips op geen enkele manier overmatige alcoholconsumptie aan! Maar geniet en drink met mate 😊