Eet eten wat je gezonder en sterker maakt

Waarom beginnen met graan-, lactose en suikervrij  eten?

 

Omdat wij geloven dat de juiste voeding en voedingsstoffen kunnen bijdragen aan het behoud van gezondheid en het behandelen van ziektes en aandoeningen. 

 

Net zoals de ‘verkeerde” voeding voor allerlei klachten en problemen kan zorgen.

Waarom granenvrij?

 

We kunnen granen moeilijk verteren door:

 

Gluten is een eiwitcomplex dat voorkomt in bepaalde granen zoals tarwe, gerst en rogge. Gluten veroorzaken of verergeren ontstekingsreacties in het lichaam. Deze kunnen leiden tot schade aan de darmen waardoor deze minder goed vitamines en mineralen kunnen opnemen.

 

Fytinezuur bevat veel granen. Deze stof kan de opname van mineralen zoals ijzer, zink en calcium kan belemmeren. Traditionele bereidingsmethoden zoals weken, fermenteren, of kiemen kunnen het fytinezuurgehalte in granen verminderen.

 

FODMAPs granen bevatten (fermenteerbare oligo-, di-, mono-sacchariden en polyolen), een groep koolhydraten die bij sommige mensen spijsverteringsproblemen kunnen veroorzaken, vooral bij mensen met het prikkelbare darm syndroom (PDS). 

 

Lage Glycemische Index Granen kunnen de bloedsuikerspiegel snel laten stijgen vanwege hun hoge gehalte aan koolhydraten. 

 

Waarom lactosevrij?

 

Lactose-intolerantie De meeste mensen (boven 4 jaar) hebben moeite met het verteren van lactose, een suiker die in melk en zuivelproducten voorkomt, wat kan leiden tot spijsverteringsproblemen. Zoals buikpijn, opgeblazen gevoel en diarree. De stress en ontsteking die hierdoor komen, kunnen de symptomen van een auto-immuunziekte verergeren.

 

Voedselovergevoeligheid Zuivelproducten kunnen bij bepaalde mensen ontstekingsreacties veroorzaken.



Waarom suikervrij?

 

Bloedsuikerspiegel Suiker kan leiden tot pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel, wat op lange termijn kan bijdragen aan insulineresistentie en diabetes.

 

Ontstekingen Een hoge suikerinname kan tot ontstekingsprocessen in het lichaam leiden.

 

Overgewicht en Hartziekten Een hoge inname van suiker wordt gelinkt aan een verhoogd risico op overgewicht, obesitas en hart- en vaatziekten.



Gezonde praktijken in de keuken

 
Probeer nu ons receptenboek! Voor de komende 10 weken zul je genieten van heerlijke recepten voor ontbijt, lunch en avondeten. Dit boek is ontwikkeld om je kennis te laten maken met een gezonde levensstijl. De recepten zijn eenvoudig te volgen en we hebben zelfs een handig boodschappenlijstje en standaard in huis lijst toegevoegd, zodat je altijd alles bij de hand hebt.

Inkijk van receptenboek gezonde praktijken in de keuken

Betere Darmgezondheid

Voeding speelt een cruciale rol in de samenstelling van de darmflora. Als je granen, lactose en geraffineerde suikers vermijdt, kan dit helpen bij het bevorderen van een gezonder en meer divers darmmicrobioom.

Bepaalde voedingsmiddelen, zoals gluten en gliadine in granen en lactose in melkproducten, verhogen de darmpermeabiliteit (“lekkende darm”), wat kan leiden tot een scala aan gezondheidsproblemen.

 

Auto-immuunziekten

Granen en zuivelproducten, kunnen bij sommige mensen ontstekingsreacties veroorzaken of verergeren. Bij auto-immuunziekten, waar het immuunsysteem het eigen lichaam aanvalt, kan het verminderen van ontstekingen helpen om de symptomen te verlichten.

Daarnaast kan een lekkende darm er voor zorgen dat stoffen (zoals bacteriën, toxines en onverteerd voedsel) de bloedbaan binnenkomen, wat het immuunsysteem kan activeren en mogelijk auto-immuunreacties kan verergeren.



Allergieën en Overgevoeligheid

Gluten, een eiwit in veel granen, kan bij mensen met coeliakie of niet-coeliakie glutenovergevoeligheid een immuunreactie uitlokken, wat kan bijdragen aan auto-immuunreacties.

Lactose-intolerantie kan leiden tot spijsverteringsproblemen, zoals buikpijn, opgeblazen gevoel en diarree. De stress en ontsteking die hierdoor komen, kunnen de symptomen van een auto-immuunziekte verergeren.

 

Mentale Gezondheid

Bloedsuikerstabiliteit: Schommelingen in de bloedsuikerspiegel kunnen invloed hebben op je humeur en mentale gezondheid. Een dieet met lage suikerinname kan bijdragen aan een stabielere bloedsuikerspiegel en daarmee een stabielere stemming. Er zijn studies die suggereren dat mensen die veel geraffineerde suikers eten meer symptomen van depressie en angst hebben. 





Bloedsuikerspiegel

Diëten met een hoge suikerinname kunnen leiden tot bloedsuikerpieken en -dalen, wat de energieniveaus kan beïnvloeden. Het verminderen van het eten van geraffineerde suikers kan bij sommige mensen leiden tot meer stabiele energieniveaus en minder vermoeidheid.

 

Huidgezondheid

Acne en huidontstekingen: Voedingsmiddelen met een hoge glycemische index, zoals suikerrijke producten, kunnen bij sommige mensen acne verergeren.



Energie en Vermoeidheid

Bloedsuikerpieken en -dalen; Een voedingspatroon hoog in geraffineerde suikers kan leiden tot energiepieken gevolgd door crashes, wat vermoeidheid kan veroorzaken. Voeding is dus een heel belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl!

Gezonde praktijken in de keuken

 
Probeer nu ons receptenboek! Voor de komende 10 weken zul je genieten van heerlijke recepten voor ontbijt, lunch en avondeten. Dit boek is ontwikkeld om je kennis te laten maken met een gezonde levensstijl. De recepten zijn eenvoudig te volgen en we hebben zelfs een handig boodschappenlijstje en standaard in huis lijst toegevoegd, zodat je altijd alles bij de hand hebt.

Inkijk van receptenboek gezonde praktijken in de keuken