De juiste voedingstoffen voor je hormoonbalans

Verminder je hormonale ongemakken

 

Vrouwen met hormoongerelateerde klachten zoals cyclusstoornissen, pijnlijke- of  hevige menstruaties, PCOS , of Endometriose  hebben meestal één ding gemeen: ze zijn eerder bij de gynaecoloog of huisarts geweest en hebben daar het advies gekregen om deze klachten te behandelen met een anticonceptiemiddel, zoals de pil of het hormoonspiraaltje.

 

Hierbij wordt echter voorbijgegaan aan het feit dat aanpassingen in leefstijl, en dan vooral het veranderen van eetgewoonten,  vaak kunnen helpen om deze hormonale ongemakken succesvol te verminderen. Denk hierbij ook aan de vele overgangsklachten.

 

Het merendeel van de vrouwen die bij onze praktijk aanklopt, ervaart klachten in de tweede helft van de cyclus. Deze klachten omvatten niet alleen lichamelijke ongemakken zoals (zeer) heftige bloedingen, maar ook pijnlijke en gespannen borsten, het vasthouden van vocht, hunkeren naar bepaalde snacks en een onrustige huid. Bovendien komen mentale klachten vaak voor, zoals stemmingswisselingen en zelfs depressieve stemmingen. Oestrogeendominantie is vaak de boosdoener bij deze klachten. Andere mogelijke klachten bij oestrogeendominantie kunnen zijn; hoofdpijn, migraine, verlies van libido, moeilijk inslapen en slapeloosheid. 

 

Een oestrogeendominantie is een verstoring van het evenwicht tussen de hormonen oestrogeen en progesteron. Samen met hypothyreoïdie (langzame schildklier) is oestrogeendominantie één van de meest voorkomende hormoonstoornissen bij vrouwen.

 

Dit is in de eerste plaats te wijten aan het feit dat steeds meer xeno-oestrogenen vanuit het milieu ons lichaam binnenkomen die een oestrogeenachtige werking in ons lichaam hebben. Deze synthetische, lichaamsvreemde stoffen zitten niet alleen in cosmetica of plastic flessen, maar komen ook elke dag op ons bord terecht, omdat ze als reststof van bestrijdingsmiddelen in voedingsmiddelen zitten.

 

Daarom zijn wij voorstander van biologische groenten en fruit en gebruiken wij deze ook in ons receptenboek. Vooral groenten en fruit uit de dirty dozen (een lijst met de meest bespoten groenten en fruit) raden wij aan om biologisch te kopen.

Verder dragen chronische stress en fabrieksvoeding in hoge mate bij aan oestrogeendominantie. Een tekort aan voedingstoffen, veroorzaakt door kant-en-klaar voeding, heeft een direct effect op de hormoonregulatie en de hormoonproductie.




Hormoonvriendelijke recepten 

 

Probeer nu ons receptenboek! Voor de komende 10 weken zul je genieten van heerlijke recepten voor ontbijt, lunch en avondeten. Dit boek is ontwikkeld om je kennis te laten maken met een gezonde levensstijl. De recepten zijn eenvoudig te volgen en we hebben zelfs een handig boodschappenlijstje en standaard in huis lijst toegevoegd, zodat je altijd alles bij de hand hebt.

Inkijk van receptenboek gezonde praktijken in de keuken

Darm en lever

Het moderne dieet met “pakjes en zakjes” en een gebrek aan voedingsvezels schaadt de gezondheid van de darmen en kan zo bijdragen aan een tekort aan voedingsstoffen.

De darm is niet alleen belangrijk voor de spijsvertering, maar heeft ook een directe functie voor de hormoonregulatie.

 

Voorkom ook overbelasting van de lever:

De lever is een orgaan dat niet mag worden genegeerd bij hormonale klachten. De lever is immers verantwoordelijk voor de afbraak van hormonen, waaronder oestrogenen. Het is algemeen bekend dat alcohol de lever beschadigt en daardoor ook het ontgiftingsvermogen van de lever vermindert.

Het is echter minder bekend dat ook conserveringsmiddelen en andere hulpstoffen (E- nummers) de lever kunnen beschadigen. De lever ondersteunen doe je door bijvoorbeeld bittere groenten te eten. De smaakvolle witlofsalade op pagina 14 in het receptenboek is hierbij een heel goed voorbeeld.



Wat kan ik dan nog meer eten?


Hormoonvriendelijk eten betekent ook ontstekingsremmend eten. Omega 6  (=linolzuur; zonnebloemolie, margarine, koekjes, snoepjes, patat, pizza, enz.) zorgt voor chronische ontstekingen, dit moet gecompenseerd worden met Omega 3 om de juiste balans te krijgen. 

Omega 3 is ontstekingsremmend en zit bijvoorbeeld in vis en noten. 


Een laaggradige ontsteking, die vaak onopgemerkt blijft, leidt tot een verhoogde vorming van cortisol en remt tegelijkertijd de productie van geslachtshormonen, vooral van progesteron.

Samen met langdurige stress is een ontstekingsbevorderend dieet één van de meest voorkomende oorzaken van ‘stille ontsteking’. Overmatige consumptie van suiker, tarweproducten en vlees, vooral varkensvlees, kunnen ontstekingen aanwakkeren. Overigens blijken gluten ook bij veel patiënten verstorend te werken op de hormoonhuishouding.



 

Gelukkig blijft er veel over en zijn er genoeg voedingsmiddelen die juist deze processen positief kunnen beïnvloeden. Koolsoorten zoals broccoli, spruitjes en bloemkool hebben een regulerende werking op de oestrogeenbalans.

 

Groene bladgroenten zoals spinazie, rucola of snijbiet moeten ook regelmatig op het menu staan. Bladgroenten zijn niet alleen een goede bron van vezels, ze zijn ook rijk aan voedingstoffen die nodig zijn voor de productie en regulatie van hormonen. 

 

Pompoenpitten, lijnzaad, sesamzaad, enz. hebben een balancerend effect op de oestrogeenspiegel maar bevatten ook hoogwaardige vetten en eiwitten én voedingstoffen zoals magnesium en zink. 




Hormoonvriendelijke recepten 

 

Probeer nu ons receptenboek! Voor de komende 10 weken zul je genieten van heerlijke recepten voor ontbijt, lunch en avondeten. Dit boek is ontwikkeld om je kennis te laten maken met een gezonde levensstijl. De recepten zijn eenvoudig te volgen en we hebben zelfs een handig boodschappenlijstje en standaard in huis lijst toegevoegd, zodat je altijd alles bij de hand hebt.

Inkijk van receptenboek gezonde praktijken in de keuken