Alles kost energie. Je spijsvertering kost energie, ademhalen kost energie, je bloedsuikerspiegel in balans houden kost energie, denken kost energie, bewegen kost energie, enz, enz. Maar wat als je energieproductie niet zo goed werkt? Dan ga je allerlei verschijnselen en klachten krijgen. En dan merk je pas, dat er iets aan de hand is.
Je bent bijvoorbeeld doodmoe door darmproblemen, geen wonder want dat kost bakken met energie! Je lichaam kan maar zoveel energie tegelijk produceren en het dan ook maar voor bepaalde dingen tegelijk gebruiken. Als er dan veel energie naar 1 proces moet gaan, gaat dat niet naar een ander proces in je lichaam en gaan dingen van de rails lopen.
Elk orgaan heeft een tijd dat het energie nodig heeft en niet, dit is verdeeld over de dag, bepaalde organen hebben energie nodig gedurende de dag en anderen terwijl je slaapt. Dit werkt allemaal volgens een natuurlijk bioritme.
Om goed te kunnen functioneren moet het lichaam beschikken over een systeem die deze energie goed verdeelt. Dit is het centraal zenuwstelsel. Deze zorgt er voor dat de energie naar de organen gaat die het op dat moment nodig hebben. Als je bijvoorbeeld na het eten op de bank ligt, gaat de meeste energie naar je spijsvertering. Of als je een infectie hebt, gaat de energie naar je immuunsysteem om het op te lossen.
Wat nu als er 2 organen om energie vragen? dan gaat de energie daar naartoe waar stress optreedt. Als je bijvoorbeeld moet wegrennen voor een leeuw, is je spijsvertering niet het belangrijkste, maar de spieren om weg te kunnen rennen!
Voor het bepalen van de energietoewijzing is het heel belangrijk dat er genoeg energie (ATP) in de hersenen is. Als dat er niet is, zorgt dat voor stress en ga je op zoek naar energierijke voeding, lees suiker en koolhydraten! En dan ben je nog verder van huis.
Het is een misvatting dat mensen die altijd druk en beweeglijk zijn, genoeg energie hebben. Het kan juist zijn dat zij een energietekort in de hersenen hebben. Hierdoor ervaren ze ook onrust en worden ze dus juist beweeglijk.